Stuk steen valt van gevel:
Gemeente sluit Koepelkerk
De gemeente Maastricht heeft vrijdag 18 juli de Koepelkerk met onmiddellijke ingang gesloten. Rondom de kerk, een rijksmonument, heeft de gemeente bouwhekken laten plaatsen die ook de ingangen blokkeren. Reden voor deze ingreep is een stuk steen dat enige weken geleden uit de gevel losliet en op het trottoir voor de kerk viel.
Daarbij is niemand gewond geraakt. Sinds het incident is de buitengevel gecontroleerd. Dat gebeurde op last van de gemeente en het kerkbestuur heeft daarnaast Monumentenwacht een inspectie laten uitvoeren. Het overleg over de resultaten van de twee controles heeft niet geleid tot overeenstemming over de noodzaak van onmiddellijke maatregelen.
Volgens Willem Wolters van het kerkbestuur biedt Monumentenwacht een jaar lang de ruimte om actie te ondernemen ‘maar zo lang willen wij natuurlijk niet wachten.’
Wachten wilde kennelijk ook de gemeente niet. Zij heeft een bedrijf opdracht gegeven om de kerk volledig af te sluiten met bouwhekken. De hekken staan op enige afstand van de gevel zodat ook voetgangers op de stoep geen risico lopen.
Inmiddels heeft het kerkbestuur de gemeente gevraagd om een overleg over de situatie. Want kerkdiensten in, wat officieel de Rooms-katholieke Heilig Hart-kerk heet, zijn niet meer mogelijk. Dat geldt ook voor de bijeenkomsten van de Eritrees-orthodoxe geloofsgemeenschap in het kerkgebouw.
De Koepelkerk is 123 jaar oud: de kerk is Kerstmis 1922 in gebruik genomen en later in etappes voltooid. Het ontwerp van de opvallende koepel met een doorsnee van 24 meter is van de architecten Boosten en Ritzen. Het gebouw heeft een hoofdconstructie van gewapend beton. De muren zijn aan de buitenzijde opgemetseld met natuursteen (basalt, Kunradersteen, kalksteen en tufsteen. Ook is op plekken baksteen gebruikt. Het dak is bekleed met koperen platen. In 1993 werd het gebouw gerestaureerd.
Koepelkerk: opvallend gebouw, begin jaren twintig van de 20ste eeuw ontworpen voor de architecten Boosten en Ritzen.