Politiek vraagt meer cachet voor Bevrijdingsmonument
De staat waarin het Limburgs Bevrijdingsmonument op het Koningsplein verkeert, ‘past niet bij een monument met een dergelijke waarde voor stad en provincie.’ Dat moet anders, het monument moet meer kleur- en sfeer krijgen door vlaggen en groen en door het bevrijdingsvuur weer aan te steken.
Dat schrijven 7 fracties in de gemeenteraad (VVD, SP CDA, FvD, Liberale Partij Maastricht, Maastricht van nu, Sociaal Actieve Burgerpartij) dinsdag 13 mei in vragen aan het college van burgemeester en wethouders. De brief komt kort na de Dodenherdenking op 4 mei en de aankomst van het Bevrijdingsvuur op 5 mei bij het monument.
‘De vlaggen, in combinatie met de prachtige kransen en bloemen en het feit dat het een zonnige dag was, maakten dat het Limburgs Bevrijdingsmonument er fraai bij lag. Zoals het hoort. Dit staat, helaas, in schril contrast met het gebruikelijke aangezicht van ons Limburgs Bevrijdingsmonument. In alle eerlijkheid is het normaal gesproken, ondanks de historische betekenis, een ietwat treurige bedoening die niet past bij een monument met een dergelijke waarde voor de stad en provincie,’ vinden de raadsleden.
Onberispelijk
Dat moet anders is het pleidooi want ‘juist een bevrijdingsmonument moet een plek zijn die er onberispelijk bij ligt, op een manier die recht doet aan de waardigheid en betekenis van hetgeen herdacht en gevierd wordt.’
De raadsleden hebben een aantal suggesties die de uitstraling van het monument moeten verbeteren:
- Laat de vlaggen van Limburg, Maastricht en Nederland altijd aan de masten hangen.
- Zorg voor bomen, bijvoorbeeld een olijfboom als symbool van de vrede, of planten,
- Laat het bevrijdingsvuur in de vuurschaal bij het monument altijd branden. Zoek uit of dat veilig en budgetvriendelijk kan, plaats desnoods een muntautomaat waar mensen geld ingooien om de vlam te laten branden.
Lees ook: Indrukwekkend eerbetoon op het Koningslein
Lees ook: Estafettelopers brengen Bevrijdingsvuur naar Koningsplein