De Wijkerpoort, naamgever van de wijk. In de nacht 28 september 1869 begonnen gemaskerde mannen met de sloop, de poort was hinderlijk geworden en militair niet meer nodig.

Letterlijk monumentale woningen naast het Sint Maartens College.

Karakteristiek restant van de tuin van villa Wyckerveld.

Heerderweg.

Woningen werden dicht bij de fabriek gebouwd. Deze leegstaande MOSA-fabriek wordt gesloopt. Op het terrein komen woningen.

Wyckerpoort is uitgebreid met de Generaal Hobbsstraat tussen de Groene Loper en de Generaal Eisenhowerstraat. Leland Stanford Hobbs (1892–1966) was commandant van de Old Hickory-divisie die in 1944 Maastricht bevrijdde. Op de foto: het afscheid in maart 1945 van de Old Hickory-divisie op het bordes van het Stadhuis van Maastricht. Vlnr Leland Hobbs, burgemeester Michiels van Kessenich, kolonel Johnson en luitenant-generaal Simpson.

Het station van Maastricht met de haltes voor de stads- en streekbussen pal voor de deur.

Heb jij oude foto’s die je hier graag wil laten zien? Mail ze ons


Voor wie alles wil weten

Onder leiding van Paul Bronzwaer schreven buurtgenoten een 150 pagina’s dik boek over de geschiedenis van onze wijk. Interessant, ook door de vele foto’s.
Het boek kun je voor 10 euro kopen bij Wiel Hameleers, Prof. Scholsstraat 3.
De opbrengst gaat naar het Buurtnetwerk Wyckerpoort.


Woonwagens aan de Heerderdwarsstraat. De foto is gemaakt in 1939.

Spoorweg-emplacement en villa Wyckerveld in 1900. Foto RHCL.

Scharnerweg naast de tunnel: toen garage Fissette, nu garage Jan Jacob.

Het vroegere decoratie-atelier van Mosa. De fabriek bestaat in 2023 140-jaar.

De sloper kwam 28 jaar na de aannemer: In 2008 was het massieve PTT-gebouw tussen Noormannensingel, Professor Cobbenhagenstraat en de toenmalige A2 overbodig. In 1980 had toenmalig bewindsvrouw Neelie Kroes het kantoor officieel geopend.
Sinds de sloop is vaker aan plannen voor nieuwbouw gewerkt. Steeds sneuvelden de ontwerpen voor winkels, kantoren en appartementen voordat de aannemer kon starten. Het terrein is nu in gebruik als stadstuin in afwachting van nieuwe bouwplannen.

Illegale sloop en annexatie horen bij Wyckerpoort

Vind je het leuk om meer te weten over de geschiedenis van onze wijk? Wiel Hameleers neemt je graag mee terug in de tijd. Toen Wyckerpoort nog Wyckerveld heette naar de prachtige villa aan de Meerssenerweg.

We maken een sprong naar de 17de eeuw. In het verlengde van de Hoge Brugstraat ligt de oostelijke stadspoort in de stadsmuur die toegang geeft naar het Wyckerveld. De poort is er een met vele namen: oorspronkelijk de Hoogbruggepoort, later Wyckerpoort maar ook Akerpoort en Duitse Poort. Kom je een oude kaart tegen met een Franse oorsprong dan wordt het -uiteraard- Porte d’Allemagne.
De plaats van de poort wordt nu gemarkeerd door het schuin achteroverliggende gebouwtje op de hoek van de Wilhelminasingel en de Hoge Brugstraat.
Wij houden het op De Wyckerpoort en die kent historische momenten: Via deze poort verliet de Spaanse bezetter in 1577 Maastricht en in 1748 kwamen de Fransen via deze poort de stad binnen.

Illegale sloop in de nacht
In de 19de eeuw komt er een abrupt einde aan de Wyckerpoort. Om meer precies te zijn: in september 1869 sloopt een groep inwoners ’s nachts de poort illegaal. De slopers waren bang dat de poort een obstakel zou zijn voor het verkeer van en naar Wyck. Het Wyckerveld ligt nu open en het Maastrichtse stadsbestuur probeert tientallen jaren om het grondgebied uit te breiden ten koste van Meerssen. Het duurt tot 1 januari 1920. Op die datum wordt het Wyckerveld ingelijfd door Maastricht. Ook de gemeente Heer moet een veer laten: het gebied van de Scharnerweg tot aan het spoor wordt ook Maastrichts.

Heer bouwt de eerste huizen van Wyckerpoort
De gemeente Heer heeft wel nog de eer van de eerste woningbouw in het Wyckerveld: In 1903 worden zeven duplexwoningen gebouwd aan de Heerderweg. Er is veel vraag naar eenvoudige arbeiderswoningen, maar ook de vraag naar ambtenarenwoningen voor personeel van de Spoorwegen is groot. Speciaal voor die groep wordt de bouwvereniging ‘Woningzorg’ opgericht.
In 1921 en 1922 worden 106 markante woningen opgeleverd aan weerszijden van het huidige Sint Maartens College. De huizen zijn herkenbaar aan de rode daken en zijn nu een gemeentelijk monument. Het zuidelijk deel uit 1921 is bestemd voor de hogere ambtenaren en die woningen hebben zelfs de status van rijksmonument. In 1922 komen de iets kleinere woningen aan de noordkant gereed, bestemd voor de lagere ambtenaren.

Maar de eer van de meest markante woning gaat naar de villa Wyckerveld van Eugène Regout, zoon van Sphinx-oprichter Petrus Regout en tijdens de bouw in 1879 nog gelegen op Meerssens grondgebied. De gemeente Maastricht koopt de villa in 1918 om de woningbouw mogelijk te maken.
Rond de villa lag destijds een grote tuin. Een overblijfsel van die tuin is de mergelmuur in het Thorbeckeplantsoen die in 2021 is gerestaureerd in opdracht van de gemeente.

-wordt vervolgd-