Weer ontslagen bij MOSA: ‘Dit is echt treurig’
MOSA bezuinigt, dat kost 65 medewerkers hun baan.
Het gaat niet goed met tegelfabriek MOSA: per 1 september worden 65 medewerkers ontslagen, vaak mensen die er al lang werken. ‘Dit is heel treurig, ik heb echt met die mensen te doen’, zegt FNV-bestuurder Paul van Boxtel die betrokken is bij het overleg over het collectieve ontslag.
Deze ontslagronde brengt het totaal aantal banen dat sinds de vorige ronde in 2023 is vervallen op 121. Tegenover de vakbond FNV heeft de directie van MOSA aangegeven dat de ‘financiële omstandigheden’ de ontslagen nodig maken.
Wat precies wordt bedoeld met die ‘financiële situatie’ is niet duidelijk. MOSA publiceert zelf geen jaarverslag omdat het sinds 2005 onderdeel is van beleggingsmaatschappij Egeria. Paul van Boxtel treedt niet in details maar duidelijk is dat MOSA in 2024 niet of nauwelijks winst heeft gemaakt.
De nieuwe ingreep moet miljoenen aan besparingen opleveren. Op de website van eigenaar Egeria staat de totale omzet van MOSA 95 miljoen euro per jaar bedraagt. Het is niet duidelijk of dat omzetcijfer nog klopt: de site vermeldt op 16 juni 2025 ook dat er in totaal 630 mensen bij MOSA werken. De realiteit van nu is helaas anders: het aantal werknemers is per 1 september 2025 bijna gehalveerd tot 363.
Sociaal plan: inzetten op nieuwe baan
Voor de bezuinigingsronde gelden de wettelijke regels van collectief ontslag omdat meer dan 20 werknemers binnen drie maanden worden ontslagen. De vakbonden hadden al een sociaal plan afgesproken met de directie van MOSA voor de medewerkers die moeten vertrekken. De bonden besteden daarbij veel aandacht aan hulp bij het van nieuw werk. De kansen op een nieuwe baan schat Paul van Boxtel goed in. ‘Dat hangt uiteraard af van de persoon. Bijvoorbeeld voor operators zie ik echt wel kansen.’
Naast die begeleiding naar nieuw werk is er voor de ontslagen werknemers een financiële vergoeding die wordt berekend op basis van het aantal jaren dat bij MOSA hebben gewerkt. Voor mensen die kort voor hun pensioen staan, worden aparte afspraken gemaakt.
Sinds 1883
In de twee fabrieken aan de Meerssenerweg en aan de Bersebastraat in Limmel maakt MOSA per jaar 6 miljoen vierkante meter vloer- en wandtegels. De vestiging aan de Meerssenerweg is de voortzetting van de aardewerkfabriek die Louis Regout hier in 1883 opent voor de productie van imitatie Chinees porselein. In 1888 kan Louis uitbreiden met een tweede fabriek voor tegels. Het oorspronkelijke deel van de fabriek is nu in gebruik als design studio.