De sloper is klaar, nu wordt bodem van het Mosaïek-terrein schoongemaakt

Inmiddels is de Prof. Van Italliëstraat geasfalteerd.

De sloop voor het bouwproject op het terrein van Mosa Porselein is klaar: de fabriekshal en de garageboxen zijn verdwenen, bestrating opgepakt en bomen gerooid. Het opruimen van honderden kubieke meters verontreinigde grond is de volgende klus.

Guido Linckens van projectontwikkelaar informeerde in januari tijdens een bijeenkomst in De Letterdoes een volle zaal met omwonenden over het bouwproject voor zo’n 240 woningen, appartementen en studio’s voor studenten.

Linckens gebruikte de bijeenkomst ook om de nieuwe naam te onthullen voor het project waarin woningstichting Servatius en Weski Vastgoed samenwerken. De werktitel ‘Mosa Porselein’ wordt ingeruild voor ‘Mosaïek Wyckerpoort’. Nu eens geen Franse naam, benadrukte Guido Linckens met een duidelijke verwijzing naar namen die de marketing-mensen van Ballast Nedam bedenken voor de projecten langs de Groene Loper (Le Sud, Cour, Beau, Bellevue).

Invoegen in de wijk
De nieuwe naam onderstreept dat de investeerders achter Mosaïek Wyckerpoort de nieuwbouw willen inpassen in de wijk. Nu ligt er een bestemmingsplan met een indeling voor woningen, groen en openbare ruimte. De komende maanden wordt er getekend aan woningen en aan de groenvoorziening (‘onze ambitie is: heel groen’). Ook wordt duidelijk hoe de Mosa-schoorsteen en het voorste deel van het noodkerkje een plek krijgen in het plan. Guido Linckens: ‘We zijn nu aan het kijken naar de omgeving. Hoe ziet die er uit. Want we willen ons invoegen, onderdeel zijn van de wijk. En dat doen we heel zorgvuldig.’

Schoonmaak nodig voor deel bodem bouwterrein Mosaïek

De drie stukken van het bouwterrein waar de bodem vervuild is

De grond van het bouwterrein Mosaïek is op een aantal plaatsen vervuild met zink en zware metalen. Daarom is actie nodig. Die bestaat uit het vervangen van de vervuilde grond door schone grond in tuinen en openbaar groen. Op andere plekken, onder bestrating en onder woningen fungeert de bebouwing als afdekking en is vervangen van de vervuilde grond niet nodig.

Dat blijkt uit het plan van aanpak voor de sanering van het terrein van bureau WSP. Dat bureau onderzocht de grond in opdracht van 3W Real Estate, de projectontwikkelaar voor Mosaïek.  Alleen als het terrein waar nodig wordt schoon gemaakt, mag de gemeente een vergunning afgeven voor de bouw van de woningen. Vooraf was al bekend dat de bouwers te maken zouden krijgen met bodemvervuiling. Een meevaller is dat niet het hele fabrieksterrein vervuild is. Nu alle sloopwerk gereed is, start meteen het schoonmaken van de grond.

De onderzoekers vonden op drie terreinen binnen het bouwplan forse en minder forse verontreiniging:
Terrein A, Prof. Van Italliëstraat, een stuk grond van 350 vierkante meter.
Er is sprake van een flinke vervuiling tot 1 meter diep met zink, 150 kubieke grond worden afgevoerd.

Terrein B, tussen de Prof. Mollerstraat en de Prof. Moserstraat achter woningen langs, een stuk grond van 200 vierkante meter. Het is tot een diepte van 1 meter sterk vervuild met zink. Ook dieper is er over 300 vierkante meter zijn zware metalen aangetoond.

Terrein C,  Prof. Van Italliëstraat, onder het wegdek vóór de garageboxen.
Hier is over een terrein van 100 vierkante meter olie gevonden maar ook zware metalen.

Op dit punt ligt onder de grond een uitloper van het vroegere vuilstort dat Mosa Porselein gebruikte van 1925 tot 1954. Er is dus bedrijfsafval gestort maar ook huishoudelijk afval van omwonenden. In 1958 is op en rond het vuilstort het Old Hickoryplein aangelegd met de woningen rondom.

Wat opvalt: de onderzoekers melden dat de vervuiling vooral in de bovenste laag grond zit die eind jaren vijftig is gebruikt om het terrein klaar te maken voor woningbouw. Ook melden de onderzoekers dat de vervuiling niet in contact komt met grondwater, dat ligt hier op 3 tot 3,5 meter diepte.

In grijs raster: hier ligt het vuilstort van Mosa Porselein.

Op het vroegere Mosa Porselein-terrein komen de volgende woningen, studentenkamers of appartementen:
- Huur: 74 studentenkamers van minimaal 15 m2;
- Huur: 34 studio’s en appartementen van 46 tot 86 m2;
- Huur: 7 woningen van 84 m2;
- Koop: 52 appartementen van 45 tot 86 m2;
- Koop: 28 appartementen van 86 m2;
- Koop: 40 woningen (koop) van 109 tot 123 m2;
De nieuwbouw wordt volgens de regels van de gemeente voor minstens 60 procent ‘betaalbaar’. Voor koopwoningen betekent dat in 2025 een maximumprijs van 402.000 euro. De grens voor ‘betaalbare huur’ ligt in 2025 bij 900 euro.