Estafettelopers brengen Bevrijdingsvuur naar het Koningsplein
‘Dit is niet zo maar een vuurtje’
Na 160 kilometer: de laatste 500 meter naar het Koningsplein.
Pastor Mattie Jeukens liet de klokken van de Lourdeskerk maandag 5 mei kort na 18 uur een extra rondje doen. Het was een steun voor de 14 Maastrichtse lopers die na een estafette-tocht van 160 kilometer bijna hun bestemming op het Koningsplein hadden bereikt.
Voor het eerst was Maastricht een van de 50 gemeenten in Nederland waar lopers het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naartoe brachten. Geen gemakkelijke tocht (‘het was een vrij koude nacht’) maar wel een die zo in de smaak valt dat het snel ‘een traditie moet worden. Samen lopen, mensen verbinden en blijven strijden voor vrede’, bepleitte teamleider Raoul Spronken van de Maastrichtse Lopersgroep.
Op het Koningsplein werd de fakkel met het Bevrijdingsvuur overhandigd aan burgemeester Wim Hillenaar die er de vuurschaal bij het Provinciaal Bevrijdingsmonument van Charles Eyck mee aanstak. ‘Dit is niet zo maar een vuurtje, het is een symbool voor leven in vrede’, benadrukte de burgemeester.
Na de Dodenherdenking een dag eerder op dezelfde plek werd de actualiteit van het thema vrede opnieuw onvermijdelijk en ontroerend aangesneden. Dat gebeurde door de Oekraïense hardloopster Alina Oliinyk, lid van de estafettegroep. In het Engels verwoordde zij de harde werkelijkheid in haar vaderland: ‘Freedom is not for free, freedom is very expensive for us.’ Zij bedankte de ‘vele Nederlandse mensen’ voor hun steun: ‘Ik voel mij niet alleen op deze wereld.’
Het vuur uit Wageningen staat symbool voor de bevrijding van Nederland na de Tweede Wereldoorlog en is bedoeld als een boodschap van vrede en vrijheid. Wageningen is gekozen als vertrekpunt omdat het Duitse leger daar in 1945 de capitulatie ondertekende. In 2025 vertrokken op 4 mei ’s avonds 5.000 lopers in 229 estafette-groepen naar 201 gemeenten waaronder Maastricht.
Alina Oliinyk en rechts teamleider Raoul Spronken.
Burgemeester Hillenaar steekt de vuurschaal met het Bevrijdingsvuur aan met hulp van loco-kinderburgemeester Emma Benedictus.